Shuttle XP 1000 kom akkurat i rett tid

Å finne riktig verktøy sett til rett tid er oppgaven ABB Sveits står foran. Kraft og automasjons teknologi gruppen har brukt plukkløsninger fra Kardex Remstar på Oerlikon avdelingen en stund allerede. Sist år bestilte ABB to Shuttle XP 1000 lagerautomater for innlagring av hele paller. Effektiviteten i varehuset har økt hver dag siden installasjonene.ABB har rundt 6,500 ansatte i Sveits og fokuset er på kraft og automasjons teknologi. Gassisolerte koblingsanlegg for strømfordeling i nett produseres ved fabrikken Zurich/Oerlikon. Monterings verktøy lageret leverer verktøy og materialer for montering av nye koblingsanlegg samt reservedeler for service og vedlikehold. Rundt 1000 forskjellige elementer er lagret i varehuset, rundt 8000 varer totalt.


Lagerautomatene skraper taket i hallen
Verktøy avdelingen har lagret sine materialer i Kardex Remstars lagerautomater i en god stund allerede. Tjue lagerautomater har blitt tatt i bruk over tid som et resultat av samarbeidet. Maskinene har også overlevd flyttinger uten noen skade, både fra en lokasjon til en annen og internt i verksted hallen. ABB begynte med 2 stk fem meter høye heisautomater. På den tiden var det alltid en plan om å bygge på disse automatene ved behov, noe som var et viktig argument for investeringen. Lagerautomatene er nå nesten 9 meter høye og utnytter høyden i bygget optimalt. Beat Rutishauser, leder av monteringsvektøy avdelingen, og hans team refererer til samlingen av lagerautomatene som “our Little Manhattan.” 


Logistikk løsninger som markedet trenger
Verktøyene og materialene for monteringssettene  er lagret i ulike Kardex Remstar lagerautomater og hentes frem ved bare et taste trykk. Det pleide å være en flaskehals med monteringssett som ikke var ferdig plukket. Inntil nylig sto det paller på statiske reoler som gradvis førte til store plass og manøvrerings problemer. Beat Rutishauser mottok et nyhetsbrev fra Kardex Remstar i fjor om automatisert pallelagring, informasjonen kom akkurat i rett tid.


Buffer lagring for monteringssett
“Little Manhattan” har vokst siden begynnelsen av 2015. To nye Shuttle XP 1000 som måler nesten 9 meter har blitt brukt til pallelagring. Paller med halvferdige verktøysett blitt satt på vent i en enhet i påvente av resten av elementene skal bli tilgjengelige for å fullføre settet . Når settet er komplett, blir det tatt med til shipping avdelingen og sendt til ABB sine lokasjoner verden over. Det er essensielt at monteringssettene kommer frem i tide, uansett hvor i verden de skal.
Varene må komme når de skal, det er eneste måten systemene kan bygges som planlagt sier avdelingsleder Beat Rutishauser.

De fleste settene blir levert på utlåns basis. Det omfatter diamantbor, utstyr for å håndtere feil, reparasjonssett og måleinstrumenter. De sendes tilbake etter bruk og blir lagret midlertidig i den andre Shuttle XP 1000 enheten. Returnerte verktøysett blir sjekket også går det tilbake til delelageret. En av de ni ansatte i monteringsverktøy avdelingen benytter lagerheisene mellom 20 og 50 ganger om dagen. Med de nye Shuttle XP 1000 med pallelagring, er tiden der pallelagring brukte unødvendig mye plass historie. Til sammen har lagerautomatene plass til 58 paller og benytter kun 18,94 kvadratmeter av gulvet. Lagerbeholdningen styres ved hjelp av SAP.


Portåpning for 2 x 2 paller
Shuttle XP 1000 med pallehåndtering har vært på markedet som standard enhet siden begynnelsen av 2014. Hvert brett kan holde en last som veier opp til 1,000 kg, avhengig av bredden på enheten. Hos ABB holder hvert brett en last på 950 kg pr stk. Basert på gods-til-person prinsippet, blir pallene fraktet frem til operatøren. Pallene kan flyttes i posisjon slik at de kan plukkes med truck eller elektrisk jekketralle .To paller kan enkelt stues bort på langs. I tillegg, blir de senket ned i spesielle brett, for enkel transport. Hos ABB i Oerlikon, må det være mulig å ikke bare lagre to paller ved siden av hverandre man må også kunne lagre paller med dobbel ramme,  som betyr at høyden på lagrede varer kan være helt opp til 950 mm. Siden enhetene kan bygges med portåpning som er hele 1,361 mm bred som standard, var det å levere etter ønskede spesifikasjoner ikke noe problem.


Leverings oversikt:
2 Kardex Remstar Shuttle XP 1000 enheter (1,850 x 1,270 x 8,850 mm) med 29 brett totalt OPLogicontrol enhet
(+ 20 lagerautomater fra Kardex Remstar i Oerlikon, å rundt 180 enheter totalt i ABB Sveits)
 

 
OK